Toppdressa gräsmattan med dressjord

Gräsmattejord, även känd som anläggningsjord, utgör en utmärkt val vid tomtanläggning eller större landskapsförändringar. Valet av gräsmattejord för större projekt motiveras av dess förmåga att behålla formen och undvika att sjunka ihop. Denna typ av jord är lätt tillgänglig och kan hämtas på plats eller levereras i mängder av ton, vilket underlättar processen vid anläggning och möjliggör en effektiv hantering av materialtillgången.

Den sista snön har smält bort från tomtens skuggiga utkanter. Det är ljust när du vaknar och fåglarnas kvitter hörs igen. Det är vår! Men trädgården är ett minne blott av fjolårets prakt. Gruset på uppfarten är spårlöst försvunnet och under vintern har det uppstått mystiska kratrar i gräsmattan. Ska trädgården återfå sin glans före midsommar finns nu ingen tid att spilla!!

Håll ryggskottet borta när du dressar gräsmattan

Ska du dressa ett område på 100 kvm behövs ca 3000 liter jord för att få ett bra lager på cirka tre centimeter. Det motsvarar 150 st 20-literssäckar från butik. Som jämförelse kan man tänka sig att det går in ungefär 30 sådana jordsäckar i bagageutrymmet på en normalstor kombibil. Det du kan göra i stället för att åka skytteltrafik med hela bilen full av jord och med ett ryggskott lurande runt hörnet, är att beställa all jord du behöver direkt av oss. Hämta på färdiglastat släp vid vår depå i Enköping eller få jorden hemkörd hela vägen till trädgården.

När jorden är på plats gör du såhär:

  1. Lägg på/i jorden
  2. strö ut gräsfrö
  3. fördela jorden med krattan
  4. upprepa punkt 1-3 om du efter en tid ser att det sjunkit tillbaka lite.

Sen är det bara att fortsätta sköta om din gräsmatta som du brukar så ska du se att allt löser sig!

Ps. Ska du fylla rabatterna eller pallkragarna har vi såklart rätt jord även till det ändamålet. Beställ enkelt dina material i formuläret längst ner på sidan.

Prisexempel: 3 säckar dressjord, totalt ca 3000 liter.

Problem som en toppdress av gräsmattan kan avhjälpa

Vintern går hårt åt din gräsmatta och speciellt utsatt är den under senvinterns och den tidiga vårens väderväxlingar, när temperaturen pendlar mellan frost och plusgrader. Termen Vinterskador brukar användas som ett samlingsbegrepp för flera olika typer av skador som kan drabba gräsmattan under vinterhalvåret.

Snömögel

En vanlig vinterskada beror på så kallat snömögel, en grässjukdom som orsakas av svampangrepp. Skadorna ser ut som runda bruna fläckar med grå-vita kanter som sprider sig och växer i storlek. Svalt och fuktigt väder, långvarigt snö- och istäcke, eller att man har trampat på gräsmattan när den är frosttäckt är faktorer som gynnar svampens tillväxt.

Isbränna

Isbränna innebär att det bildats ett istäcke över gräsmattan. Detta lägger sig som ett slags lufttätt lock över gräset och leder till syrebrist – förgiftning – och svält för gräsplantorna.

Långvarig kyla

Den uttorkande effekten av långvarig kyla under senvintern då gräsets motståndskraft är försvagad, kan leda till att gräset dör.

Översvämningar av smältvatten och saltskador är ytterligare exempel på påfrestningar gräsmattan kan utsättas för under vinterhalvåret.

Sättningsskador

Framåt vårkanten ses håligheter eller ojämnheter i gräsmattan som inte fanns där på hösten. Detta är ofta resultatet av sättningsskador som är svåra att undvika, då de beror på naturliga variationer i jordens sammansättning och stabilitet.

Enkel lösning, dressa gräsmattan!

Som tur är finns det en enkel åtgärd som återställer både sättningsskadad och frostskadad gräsmatta. Du behöver egentligen göra en sak: dressa gräsmattan. Alltså ge den ny fräsch jord och nytt piggt gräs. Våren är den bästa tiden för att dressa och du behöver bara det här:

  1. Dressjord
  2. En kratta
  3. Gräsfrön

Kratta finns ofta hemma och gräsfrön kan köpas i närmsta butik. Då återstår jorden. Nu blir det viktigt. Som bekant finns det olika typer av jord och det spelar faktiskt stor roll vilken typ som används när gräsmattan ska dressas.

Dressjord är en specialjord med högt näringsinnehåll, skräddarsydd för grässkötsel.

Dressjord är det bästa valet oavsett om gräsmattan behöver toppdressas fläckvis på kala eller skadade ställen, eller om hela gräsmattan ska få lite kärlek. Sättningsskador fylls med fördel också upp med just dressjord.

  • Dressjorden förbättrar strukturen på gräsmattans övre lager och stimulerar rottillväxt och bildning av nya skott.
  • Den innehåller sand som förbättrar jordstrukturen, kalk (stämmer det?), snabbverkande och långtidsverkande gödsel, torv och kompost för att stimulera jordens mikroliv (stämmer det?).
  • Järnet i jorden gör också att gräsmattan blir grönare!

Sandlådesand på lösvikt

TME erbjuder sandlådesand av hög kvalitet, tillgänglig både på lösvikt och i byggsäckar. Vi leverera sanden i byggsäckar eller på flak med lastbil direkt till din plats. Vi erbjuder även lyftning med kran för att placera byggsäckarna bredvid sandlådan, vilket gör det bekvämt för dig att fylla på och sätta igång leken.

Är sandlådesand giftig?

Vår sandlådesand upprätthåller en hög kvalitet genom noggrann tvättning och filtrering, vilket gör den säker för dina barn att hantera. Trots att sand inte är en del av en vanlig balanserad kost, behöver du inte oroa dig för hälsorisker om barnen skulle smaka på sina skapelser av fina sandkakor eller sandsoppor. Vi prioriterar säkerheten och kvaliteten hos vår sand för att skapa en trygg lekmiljö.

Bygg en sandlåda

En trädgårdssandlåda blir en plats för gränslös lek och kreativitet. Här kan barn tillbringa timmar med att laga mat, baka sandkakor, konstruera vägar och sandslott, med mera.

Sandlådor spelar en avgörande roll för att stärka ett barns kognitiva och fysiologiska förmågor, samt främja deras kreativitet. För de yngre barnen möjliggör sandlådan träning av finmotorik och ger en omfattande sensorisk inlärning.

Dressjord

Fixa gräsmattan!

Använd dressjord istället för sand när du dressar gräsmattan. Det ger jorden extra näring och de bästa förutsättningarna att komma igång och grönska i vår.

Att använda dressjord eller toppdress kan hjälpa till att förbättra dräneringen och luftcirkulationen i marken, vilket kan hjälpa till att minska risken för att gräsmattan blir för tät och drabbas av sjukdomar. Det kan också hjälpa till att fylla i små håligheter eller ojämnheter i marken och ge gräset tillgång till viktiga näringsämnen som det behöver för att växa och vara hälsosamt.

Gårdsgrus

Fräscha upp uppfarten

Gårdsgrus 8/16 vara en effektiv lösning för att skapa en hållbar och visuellt tilltalande yta på ditt utomhusområde samtidigt som det förbättrar dräneringen och minskar risken för skador från tung trafik.

Planteringsjord

Översta lagret

Planteringsjord ger dina växter en näringsrik och väl dränerad miljö för att främja hälsosam tillväxt och blomstring. Planteringsjord är också mångsidig och kan anpassas för olika behov, vilket gör det till ett allsidigt val för odling av en mängd olika växtarter.